Rakan Pak Udak

Tolong Klik Iklan Ni ~ Terima Kasih

PENAFIAN: Blog ini sekadar perkongsian idea dan informasi. Sebarang penulisan adalah pendapat dan tidak semestinya ia patut dijadikan panduan. Disisi lain pendapat penulis boleh berubah dan tidak semestinya kekal. Gambar didalam blog ini adalah hak milik peribadi penulis dan selainnya akan dinyatakan sumbernya. Udak Dilah amat menghargai karya asli orang lain dan menentang plagiarism. Iklan-iklan yang dipaparkan bukan hakmilik udakdilah.blogspot.com dan sebarang masalah perlu dirujuk kepada pemiliknya. Udak Dilah tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau masalah yang ditanggung selepas menggunakan pendapat, bahan-bahan di dalam blog ini. Sekiranya ada info yang dirasakan berguna dan bermanfaat, bolehlah dipanjangkan untuk perkongsian bersama, copy paste dibenarkan untuk tujuan ini. Harap maklum.

Sunday, January 15, 2012

Resepi Bonda: Sarawak Pancake with Cheese


Lempeng Keju @ Tumpik Keju


Salam hujung minggu. Pagi ni Pak Udak menyediakan menu selera bonda yang dulu masa kecil selalu mak Pak Udak sediakan. Kalau kat Sarawak makanan ni orang sebut sebagai "tumpik" atau "lempeng", tapi kalau dalam bahasa Inggeris lebih dikenali sebagai Pancake. Masa dulu lempeng atau tumpik ni orang guna tepung gandum je, memandangkan taste Pak Udak ni lain sikit jadi Pak Udak tambahkan cheese dalam lempeng tu dan jadilah Tumpik @ Lempeng Keju. Cara nak menyediakannya amatlah mudah. Pertama gaulkan dua cawan tepung gandum, sedikit garam, sebiji telur dan sedikit air. Gaul sehingga rata dan jangan terlalu likat. Akhir sekali masukkan Cheese parut dalam adunan tadi. Untuk mendapatkan saiz dan tumpik keju yang cantik, goreng menggunakan Non-stick pan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Entri Menarik Dari Blogers Seangkatan

Sponsor