"Bukan Sekadar Cerita Masakan dan Peribadi Tapi Sebuah Nostalgia"- Udak Dilah
Rakan Pak Udak
Tolong Klik Iklan Ni ~ Terima Kasih
PENAFIAN: Blog ini sekadar perkongsian idea dan informasi. Sebarang penulisan adalah pendapat dan tidak semestinya ia patut dijadikan panduan. Disisi lain pendapat penulis boleh berubah dan tidak semestinya kekal. Gambar didalam blog ini adalah hak milik peribadi penulis dan selainnya akan dinyatakan sumbernya. Udak Dilah amat menghargai karya asli orang lain dan menentang plagiarism. Iklan-iklan yang dipaparkan bukan hakmilik udakdilah.blogspot.com dan sebarang masalah perlu dirujuk kepada pemiliknya. Udak Dilah tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau masalah yang ditanggung selepas menggunakan pendapat, bahan-bahan di dalam blog ini. Sekiranya ada info yang dirasakan berguna dan bermanfaat, bolehlah dipanjangkan untuk perkongsian bersama, copy paste dibenarkan untuk tujuan ini. Harap maklum.
Sunday, April 24, 2011
Yong Tau Foo @ Taman Bertam Perdana Melaka
Masak Lomak Cili Api @ Restauran Anak Jelebu.
Sunday, April 10, 2011
Borneo Jazz Faztival 2011 @ Miri Sarawak
Miri International Jazz Festival is now known as Borneo Jazz! This change is to reflect the growing stature of the festival among leading jazz festivals in the region. ‘Borneo’ gives a unique positioning of Sarawak among jazz music aficionados. With this, comes a reimaging to reflect the vibrancy of the festival and the destination. Be prepared for exciting things to come as we bring you a richer experience at the Borneo Jazz. Do not miss the magic of Borneo and what this exciting destination can offer as you groove to the music in this land where adventure lives…For more detail please log on http://jazzborneo.com... PTSarawak ExoTiC FooD - Ulat Sagu @ Ulat Mulung
Petang ni Pak Tambang nak cerita sikit tentang makanan exotik orang Sarawak...Makanan ni pelik sikit tapi kalau kat Sarawak itu biasa. Ulat Sagu atau Ulat Mulong atau Siat merupakan makanan exotic masyarakat Melanau khususnya dan masyarakat peribumi Sarawak yang lain. Ulat istimewa ini diperolehi dari batang pokok rumbia atau pokok mulong yang sudah reput. Kebiasaannya ulat ini dijual dengan harga RM0.50 sehingga RM2.00 seekor bergantung kepada bentuk dan saiznya. Kata orang "ulat mulung" ni kalau dipanggang atau digoreng rasanya seakan sama dengan udang. Pak Tambang tak pernah cuba walaupun ramai yang kata sedap. Ulat ni biasa dijual kat Pasar Satok, Pasar Serian, Pasar Sri Aman dan di tamu-tamu mesyarakat tempatan. Nak merasa datanglah ke Sarawak. Di sini kepelbagaian etnik menjadikan Sarawak memiliki pelbagai jenis makanan tradisi yang exotic dan terkenal. Kalau Berpacaran - Suhaimi Meor Hassan dan Ana Rafali
Saturday, April 9, 2011
Mee Hun Belacan Sarawak
Sajian Pagi Tadi @ Teratak Pak Tambang
Bubur Beras Kampung
Friday, April 8, 2011
SAYUR KACANG PANJANG IKAN TERUBOK MASIN - MASAK MANIS
Sarawak Olio Di Riso @ Nasik Samin Sarawak
Bahan-bahan ( 4 Orang jak makan)
- 4 cwn beras basmathi atau beras wanggi
- 6 cwn air(ikut jenis beras)
- 1-2 biji bwg besar (hiris)
- 2" halia (hiris)
- 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
- 1 cwn susu cair
- sedikit minyak sapi atau butter utk menumis
- sedikit garam
- sedikit rempah tumis
- sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan
- sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
Cara-cara
- Mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
- Dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
- Masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
- Bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
- Bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
- Masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan
Curry Di Capra @ Kari Kambing Pak Tambang
Bahan-Bahan - 3 orang
- 2 keping Daging kambing-potong ikut suka
- *Bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga&kayu manis
- **2 ulas bawang putih,2 ulas bawang merah,halia-tumbuk
- 1 paket santan serbuk/pati santan sebiji
- 1 batang serai-titik
- 1 biji kentang-potong&rebus
- 2 sudu/b rempah kari daging,2 sudu/b lada kisar,1/2 sudu/k serbuk kari-bancuh dgn air sehingga menjadi pes
- 1 keping asam gelugor
- 1 helai daun kunyit-hiris halus
- 1 sudu/b sos lada hitam-jika suka pedas
- Garam,gula&air secukupnya
- Minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan periuk dgn sedikit minyak,tumis bahan2 * & bahan2 **.
- Kemudian masukkan bahan2 yg dibancuh menjadi pes tadi sehingga naik bau.Masukkan sedikit air kalau agak kering.
- Masukkan daging kambing yg telah dipotong2 kecil.Kacau.Masukkan juga asam gelugor&serai.
- Tggu sehingga daging agak masak,masukkan santan.Boleh tambah kan air jika suka kuah yg banyak.Masukkan garam&gula secukup rasa.Masukkan juga sos lada hitam jika mahu lebih pedas.
- Tunggu sehingga kuah agak pekat masukkan kentang yg telah direbus empuk tadi.Masukkan juga daun kunyit dihiris nipis tadi.Tunggu lagi sekejap boleh lah ditutup api.
Thursday, April 7, 2011
Rojak Ayam Kucar Kacir
Butter Prawn DeliChef - Dapur Tanpa Sempadan
Wednesday, April 6, 2011
Carmelo Formaggio Pudding @ Caramel Cheese Pudding
Salam. Nak dijadikan cerita Pak Tambang coba molah caramel cheese Pudding. Bahan semua ada kat rumah...Hasil nan terbaek..Thanks my Resepi..
Puding
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
Cara-cara
- Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
- Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
- Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
- Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
- Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
- Sejukkan sebelum dihidang.
