Rakan Pak Udak

Tolong Klik Iklan Ni ~ Terima Kasih

PENAFIAN: Blog ini sekadar perkongsian idea dan informasi. Sebarang penulisan adalah pendapat dan tidak semestinya ia patut dijadikan panduan. Disisi lain pendapat penulis boleh berubah dan tidak semestinya kekal. Gambar didalam blog ini adalah hak milik peribadi penulis dan selainnya akan dinyatakan sumbernya. Udak Dilah amat menghargai karya asli orang lain dan menentang plagiarism. Iklan-iklan yang dipaparkan bukan hakmilik udakdilah.blogspot.com dan sebarang masalah perlu dirujuk kepada pemiliknya. Udak Dilah tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau masalah yang ditanggung selepas menggunakan pendapat, bahan-bahan di dalam blog ini. Sekiranya ada info yang dirasakan berguna dan bermanfaat, bolehlah dipanjangkan untuk perkongsian bersama, copy paste dibenarkan untuk tujuan ini. Harap maklum.

Thursday, January 27, 2011

Bingka Kaben @ Roti


Sapa-sapa teringin nak makan Bingka Roti. Pak Tambang ada resepinya.   Senang jak molahnya....

Bahan-bahan
* 5-6 keping roti kaben @ Bread biasa
* 2 biji telur - pukul sikit
* 1 cawan tepung gandum
* 1/2 cawan gula pasir
* 1/2 sudu kecil garam
* 400ml santan
* Mun mauk sedap engkap Butter lebih kurang 50gm
* 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara
Rendam roti hingga kembang..paling bagus lam air panas.  Satukan santan (Santan Cair Lam Kotak RM1.80) dengan tepung gandum, garam dan telur, sebatikan dan tapis. Mun Pak Tambang pake blender jak semua bahan ya dan sik perlu ditapis.  Masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau atau blender hingga sebati.  Jika ada bekas bingka, tuang ke dalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam. (Ya mun nak molah bingka tunok).  Tapi mun sikda bekas bingka masuk dalam Oven pun dapat juak. Suhu dalam 170'C guna api bawah dan atas.  Masak selama 45 minit (tangga-tangga juak takutnya angus).  Mun mauk mudah Pak Tambang biasa kukus jak sampe masak...Pasya baruk masukkan dalam oven untuk keringkan sikit.  Pasya biarkan sejuk baru terbalikkan dan potong. Selamat mencuba.

Pak Tambang - Dapur Tanpa Sempadan.

No comments:

Post a Comment

Entri Menarik Dari Blogers Seangkatan

Sponsor