Rakan Pak Udak

Tolong Klik Iklan Ni ~ Terima Kasih

PENAFIAN: Blog ini sekadar perkongsian idea dan informasi. Sebarang penulisan adalah pendapat dan tidak semestinya ia patut dijadikan panduan. Disisi lain pendapat penulis boleh berubah dan tidak semestinya kekal. Gambar didalam blog ini adalah hak milik peribadi penulis dan selainnya akan dinyatakan sumbernya. Udak Dilah amat menghargai karya asli orang lain dan menentang plagiarism. Iklan-iklan yang dipaparkan bukan hakmilik udakdilah.blogspot.com dan sebarang masalah perlu dirujuk kepada pemiliknya. Udak Dilah tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau masalah yang ditanggung selepas menggunakan pendapat, bahan-bahan di dalam blog ini. Sekiranya ada info yang dirasakan berguna dan bermanfaat, bolehlah dipanjangkan untuk perkongsian bersama, copy paste dibenarkan untuk tujuan ini. Harap maklum.

Sunday, October 2, 2011

Buah Avokado ~ Bukh


2.10.2011 ~ Lepas makan tengahari tadi Pak Udak dapat panggilan telefon dari rakan baik sepejabat "Bukh".  Katanya nak datang untuk beri buah Avakado.  Memang terbaik buah avakado yang Bukh beri tadi sebab dah masak.  Terima kasih kepada Bukh.  Ni lah buahnya....Sedapkan...emmmm..
Buah Avokado ni bagi yang belum pernah rasa perlulah mencuba,  Rasanya macam isi kelapa.  Khasiatnya banyak sekali.  Kalau nak tahu Avokado  (bahasa Inggeris avocado), tergolong dalam kumpulan pokok renek, terkenal zaman-berzaman. Bagi puak India Amerika, ia sumber makanan dan agen lemak serta penyembuh penyakit.  
Berasal dari Amerika Tengah , ada yang mengatakan negara asalnya Mexico dan perkataan avocado sendiri berasal daripada nama orang Mexico, Ahuacale.  Avokado dipercayai ada khasiat semula jadi tersendiri. Daunnya berkhasiat melawas kencing, membuang angin, membetulkan perjalanan haid dan membuka selera.  Buahnya yang mengandungi minyak lemak, lesitin dan phistosterin, digunakan untuk mengubat luka, membetulkan perjalanan haid dan merangsang syahwat.  Hebatkan....

2 comments:

  1. Baruk la i tauk khasiat nya tok.. Hebat buah tok oo.. ~Bukh~

    ReplyDelete
  2. Hahahaha pas tok jangan u sik makan....Embak lagi ke opis kelak i ngajar u makan..Mun nak bagus lagik yang sedang2 masak pok...Macam nak diberik u ya...Nyaman...

    ReplyDelete

Entri Menarik Dari Blogers Seangkatan

Sponsor