Rakan Pak Udak

Tolong Klik Iklan Ni ~ Terima Kasih

PENAFIAN: Blog ini sekadar perkongsian idea dan informasi. Sebarang penulisan adalah pendapat dan tidak semestinya ia patut dijadikan panduan. Disisi lain pendapat penulis boleh berubah dan tidak semestinya kekal. Gambar didalam blog ini adalah hak milik peribadi penulis dan selainnya akan dinyatakan sumbernya. Udak Dilah amat menghargai karya asli orang lain dan menentang plagiarism. Iklan-iklan yang dipaparkan bukan hakmilik udakdilah.blogspot.com dan sebarang masalah perlu dirujuk kepada pemiliknya. Udak Dilah tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau masalah yang ditanggung selepas menggunakan pendapat, bahan-bahan di dalam blog ini. Sekiranya ada info yang dirasakan berguna dan bermanfaat, bolehlah dipanjangkan untuk perkongsian bersama, copy paste dibenarkan untuk tujuan ini. Harap maklum.

Sunday, February 6, 2011

Bingka Labuk Kuning


Salam Tahun Baru Cina...Kedong ada masa petang minggu tok Pak Tambang sempat juak nak nulis sikit aktiviti ujung minggu.  Malam tok mun sik kepak rasa badan, nak ngembak anak bini berambeh makan di Dataran Kipas @ Miri City Fan, ada Open House Chinese New Year peringkat nasional...PM dan CM dijangka datang.....Mintak-mintak sik ujan.  Kesian nangga sidak anak mudak belatih dari pagi hingga ke malam...Balit cerita nak molah bingka tek.  Malam tadik sebelum tido Pak Tambang sempat juak molah Bingka Labuk Kuning. Ngenang ada orang nak makan...Mun orang nangga Pak Tambang molah nan sik percayak...Jujur Pak Tambang madah..senang jak sebenarnya asalkan kita ada "LOVE" pada masakan.  Apa guna meli di Pasar Malam ya...Dah rasa apa-apa jak....Bukan Pak Tambang tok kedekut tapi nama urang bedagang ne nak ngira nyaman ka sik..asal dapat dijual dan ada orang meli...Toklah susahnya Pak Tambang...Pantang disuruh kelakar, ada-ada jak nak dikerepaknya....Tok Resepi bingka bagi yang nak ingin molah kedirik kata orang kenek tok homemade.  

Resepi Bingka Labuk Kuning
Secawan Labu Kuning (udah direbus)
3 cawan tepung Gandum
1 peket santan kotak
3 biji telur
150gm Butter
Gula secukup rasa (dalam tiga atau empat suduk)

Gene nak molah....Senang jak...Masuk labuk, santan, telur, gula dalam BLENDER atau MIXER. Pukul atau kisar sampe kembang sikit.  Pasya masuk tepung dan butter.  Rasa-rasa juak takut tawar gilak rasanya...Mun kurang manis tambah gula.  Mun cair gilak tambah tepung....Mun liut gilak tambah air sikit...Pasya masuk dalam cuan dan masakkan dalam oven atau kukus sampe masak.  Mun pake oven...suhu 180c'.  Pake api atas ngan dibah...Masa dalam 45 minit...Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Entri Menarik Dari Blogers Seangkatan

Sponsor