Friday, April 8, 2011

Sarawak Olio Di Riso @ Nasik Samin Sarawak


 

Bahan-bahan ( 4 Orang jak makan)

  • 4 cwn beras basmathi atau beras wanggi
  • 6 cwn air(ikut jenis beras)
  • 1-2 biji bwg besar (hiris)
  • 2" halia (hiris)
  • 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
  • 1 cwn susu cair
  • sedikit minyak sapi atau butter utk menumis
  • sedikit garam
  • sedikit rempah tumis
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan

Cara-cara

  1. Mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
  2. Dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
  3. Masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
  4. Bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
  5. Bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
  6. Masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan

No comments:

Post a Comment