Sarawak Olio Di Riso @ Nasik Samin Sarawak
Bahan-bahan ( 4 Orang jak makan)
- 4 cwn beras basmathi atau beras wanggi
- 6 cwn air(ikut jenis beras)
- 1-2 biji bwg besar (hiris)
- 2" halia (hiris)
- 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
- 1 cwn susu cair
- sedikit minyak sapi atau butter utk menumis
- sedikit garam
- sedikit rempah tumis
- sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan
- sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
Cara-cara
- Mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
- Dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
- Masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
- Bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
- Bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
- Masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan
No comments:
Post a Comment