Friday, April 8, 2011

Curry Di Capra @ Kari Kambing Pak Tambang

 

Bahan-Bahan - 3 orang

  • 2 keping Daging kambing-potong ikut suka
  • *Bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga&kayu manis
  • **2 ulas bawang putih,2 ulas bawang merah,halia-tumbuk
  • 1 paket santan serbuk/pati santan sebiji
  • 1 batang serai-titik
  • 1 biji kentang-potong&rebus
  • 2 sudu/b rempah kari daging,2 sudu/b lada kisar,1/2 sudu/k serbuk kari-bancuh dgn air sehingga menjadi pes
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 helai daun kunyit-hiris halus
  • 1 sudu/b sos lada hitam-jika suka pedas
  • Garam,gula&air secukupnya
  • Minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan periuk dgn sedikit minyak,tumis bahan2 * & bahan2 **.
  2. Kemudian masukkan bahan2 yg dibancuh menjadi pes tadi sehingga naik bau.Masukkan sedikit air kalau agak kering.
  3. Masukkan daging kambing yg telah dipotong2 kecil.Kacau.Masukkan juga asam gelugor&serai.
  4. Tggu sehingga daging agak masak,masukkan santan.Boleh tambah kan air jika suka kuah yg banyak.Masukkan garam&gula secukup rasa.Masukkan juga sos lada hitam jika mahu lebih pedas.
  5. Tunggu sehingga kuah agak pekat masukkan kentang yg telah direbus empuk tadi.Masukkan juga daun kunyit dihiris nipis tadi.Tunggu lagi sekejap boleh lah ditutup api.

No comments:

Post a Comment