Perrhhhhhh inilah hidangan makan tengahari kami tadi "Laksa Sarawak". Puas hati memasak sebab sedap dan puas hati bila makan. Inilah bestnya bila hujung minggu.
Resepi Laksa Sarawak ~ Pak Udak
Bahan Untuk Kuah Laksa
- 1 Ketul Dada Ayam
- 20 Ekor Udang
- 1 Bungkus Perencah Laksa Sarawak "Haji Manan".
- 2 Liter Air
- 1 Kotak Santan "Ayam Brand"
- 50gm Udang Kering
- Garam secukup rasa
Rebus dada ayam sehingga empuk. Selepas itu masukkan udang ke dalam air rebusan tadi. Jangan lama sangat sebab akan menyebabkan udang tersebut mengecut. Dada ayam yang sudah direbus tadi dicarik atau dipotong kecil-kecil. Selepas itu masukkan perencah Laksa Haji Manan dan pastikan api diperlahankan. Masukkan udang kering yang sudah ditumbuk atau dikisar ke dalam air kuah tadi. Masukan garam secukup rasa dan biarkan kuah laksa tadi betul-betul sebati. Akhir sekali masukan santan ke dalam kuah dan matikan api.
Bahan Untuk Sambal
- 15 Tangkai Cili Kering (Buang bijinya)
- 1 Biji Bawang Besar
- 1 Biji Bawang Merah
- 50gm Belacan
- Minyak masak
- Asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
Kisar semua bahan di atas dan tumiskan sehingga keluar minyak. Masukan asam keping, garam dan gula secukup rasa. Biarkan sehingga masak.
Bahan Sampingan
- Sebungkus Bihun ~ dicelur
- Tauge ~ dicelur
- Limau Kasturi
- Daun Ketumbar
Cara Menghidangkannya:
Masukan bihun, kuah laksa, ayam, udang, sambal dan bahan sampingan tadi.
Selamat mencuba ...
Nyaman eyh rupanya!!
ReplyDeletebergala jak udang dalam ya..nyaman eh~
ReplyDeleteDatang la ke Miri...kelak molak Laksa Sarawak Extra Udang..
Delete